Formació en pedra seca
Nous cursos de la 6a edició de la pedra seca
a Andorra
6 anys després de la celebració dels primers cursos entorn de la construcció en pedra seca, aquest setembre del 2024 s’enceta una nova edició -la sisena ja- amb dues formacions de dos nivells diferents per a donar novament l’oportunitat d’aprendre els secrets d’aquesta tècnica ancestral.
Més info a baix ↓
Del 23 de setembre al 4 d’octubre del 2024
CALENDARI DEL CURS i INSCRIPCIONS
Tornen aquest mes de setembre de 2024 els cursos d’artesans de la pedra seca amb dues formacions de nivells diferents amb l’objectiu de donar a conèixer la tècnica de les construccions de pedra seca. És ja la sisena edició d’uns cursos que cada vegada atrauen a més professionals del sector i curiosos interessats a aprendre les tècniques constructives de la pedra seca.
Enguany, les dues formacions ofertes s’organitzen novament des del Ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats i el Ministeri de Cultura, Joventut i Esports, a través del Centre de Formació al Llarg de la Vida.
Els cursos es faran la setmana del 23 al 27 de setembre de 2024 (Nivell 1) i la setmana del 30 de setembre al 4 d’octubre de 2024 (Nivell 2).
Nivell 1 – Construcció i fonamentació de murs de tanca. En aquesta formació, es veuran quins són els passos que cal seguir per pujar una paret de pedra seca i coronar-la amb diversos detalls constructius. Serà de dilluns a divendres, de 8 a 15 hores al Forn de Canillo.
En finalitzar el curs, els assistents han de ser capaços de conèixer la història de l’arquitectura de la pedra seca i les construccions més habituals, sensibilitzar-se sobre les tècniques vernaculars de construcció en pedra seca, conèixer les normes bàsiques i els principis de la construcció en pedra seca, o entendre la morfologia i la composició de les pedres per seleccionar-les i utilitzar-les de la forma més favorable en la construcció.
Nivell 2 – Construcció d’un pont de pedra seca. Aquest curs (de 35 hores) va adreçat a persones que ja han realitzat altres formacions amb anterioritat i que, per tant, ja tenen un cert domini de la tècnica de la pedra seca.
Les formacions volen que els participants sàpiguen analitzar els elements constructius amb pedra seca del nostre entorn i coneguin les diverses activitats que es promouen en el nostre territori al respecte, a través de les diverses entitats relacionades amb la pedra seca.
En aquest segon nivell, que tindrà lloc la setmana següent, del 30 de setembre al 4 d’octubre de 2024, es construirà un petit pont d’uns dos metres d’amplada que permetrà accedir dins el prat del Forn de Canillo, a través de la paret de tanca. A aquest efecte, caldrà realitzar una volta de canó amb una cintra (o cindri) de fusta amb les dovelles corresponents tallades i preparades. En paral·lel s’anirà insistint en la continuació de la paret de pedra seca de partió i el coronament d’aquesta. L’horari és de 8 a 15 hores.
El curs començarà amb una classe teòrica d’una hora que es durà a terme a la biblioteca de Canillo, perquè així, un cop acabada, els assistents es puguin desplaçar ràpidament cap al Forn i puguin començar la pràctica.
Andorra va formalitzar de forma oficial davant de la UNESCO l’ingrés a la candidatura d’ampliació ‘L’art de la construcció en pedra seca: coneixements i tècniques’, que reconeix des de l’any 2018 l’art de la construcció en pedra seca com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
EDICIONS ANTERIORS
SEGUEIX CONNECTAT!
Subscriu-te
Rebeu actualitzacions per correu electrònic sobre les nostres exposicions, esdeveniments i molt més: