Formació en pedra seca

Nous cursos de la 4a edició de la pedra seca

a Andorra

Després de la formació realitzada a Les Bons d’Encamp del passat mes de maig, la 4a edició dels Cursos de formació dedicats a la construcció tradicional en pedra seca es reprenen aquest mes de setembre.
Durant tres setmanes, participants de diferents nivells podran gaudir d’aquests cursos, dedicats tant a obra nova com a la restauració d’estructures històriques fetes amb aquesta tècnica.

Més info a baix 

Del 26 de setembre al 14 d’octubre del 2022

formació pedra seca andorra
CALENDARI DEL CURS i INSCRIPCIONS

El primer curs tindrà lloc la setmana del 26 al 30 de setembre a Canillo i comptarà amb la col·laboració del Comú de la parròquia i FEDA. Adreçat a un nivell d’iniciació, es portarà a terme la construcció i fonamentació d’un mur. Es veuran quins són els passos a seguir per pujar una paret de pedra seca i el seu coronament amb diversos detalls constructius.

La setmana següent (del 3 al 7 d’octubre del 2022) se celebrarà el segon curs, ja destinat a persones que han realitzat alguns dels cursos anteriors. Es tracta d’una formació de perfeccionament (nivell 2) que compta amb la col·laboració del Comú d’Ordino. Els participants construiran un enllosat amb lloses de pedra natural al camí que dóna accés a la mola i serradora de Cal Pal, al poble de la Cortinada (Ordino). Es tracta d’una intervenció dins d’un entorn de protecció d’un monument declarat bé d’interès cultural i inclòs en l’inventari general del patrimoni cultural. La construcció de l’enllosat comportarà també l’elaboració d’una petita paret i uns esglaons de pedra seca per millorar l’accés actual.

A la tercera i darrera setmana, del 10 al 14 d’octubre del 2022, l’objectiu és la reparació d’un mur de contenció de pedra seca, situat a la zona del Feritxet, als Cortals d’Encamp (amb la col·laboració del Comú d’Encamp). Però aquest curs es dividirà en dos grups en funció de l’experiència dels participants. El primer (nivell 1), s’encarregarà de la part més senzilla del mur i s’iniciarà en la tècnica de la pedra seca. El grup de perfeccionament (nivell 2), i ja avesat en la tècnica de construcció de la pedra seca, s’encarregarà de la part més complexa d’aquesta obra. Cada grup tindrà el seu propi formador, encara que tots dos es coordinaran de manera que tothom pugui aprendre la manera de treballar de dos margers diferents.

El marger Francisco Viñes serà un dels formadors d’aquest darrer curs, mentre que Roger Solé participarà en tots els tres cursos. Solé ha estat el formador de les edicions anteriors dels cursos d’artesans de la pedra seca i ja coneix bé les característiques del territori andorrà.

Les places de cada curs seran de 8 a 10 persones com a màxim i en horari de matí, de 8 a 15 hores. Les inscripcions es poden fer mitjançant el formulari web
https://forms.gle/yXMnatPNPg1xYu4A6.

Si voleu ampliar la informació, us podeu adreçar a l’Àrea de Patrimoni Cultural al +376 844 141 o mitjançant correu electrònic a: lluis_segura@govern.ad / sara_ubach_balague@govern.ad.

Aquesta 4a edició formativa relacionada amb la tècnica constructiva de la pedra seca està organitzada per Cal Pal i el departament de Patrimoni Cultural del Ministeri de Cultura i Esports del Govern d’Andorra. Són formacions emmarcades en el projecte Primera Pedra, que va engegar Cal Pal ara fa uns anys per a la promoció, difusió i preservació de l’ús i el coneixement de la pedra seca.

SEGUEIX CONNECTAT!

Subscriu-te

Rebeu actualitzacions per correu electrònic sobre les nostres exposicions, esdeveniments i molt més: